zondag 30 januari 2011

Weak knots, strong ties...


Dit weekend had ik een goed gesprek met een vriend van me. Hoe we erop kwamen weet ik niet meer, maar op een gegeven moment legde hij me de theorie van de weak knots en strong ties uit. Het gaat hier om een theorie over mensen en hun sociale netwerken. De gedachte is dat mensen een relatief kleine groep om zich heen hebben met wie ze hele sterke banden hebben. Deze banden worden goed in stand gehouden en leveren vaak veel vertrouwen op. Het nadeel van deze strong ties is dat er vaak weinig nieuw bloed bij komt kijken. De strong ties bevestigen en helpen elkaar en houden van de status quo.
Weak knots, daarentegen, zijn de wat minder krachtige relaties binnen het netwerk die ook relatief makkelijk weer kunnen verdwijnen. Echter, weak knots kunnen een enorm voordeel opleveren als het gaat om het aandragen van nieuwe idee├źn of het relativeren van de bestaande situatie.
Als experiment zou je het volgende kunnen proberen. Probeer samen met je vrienden te bedenken wat een goede plek zou kunnen zijn om je verjaardag te vieren. Waarschijnlijk kom je op plekken waar je allemaal al eens geweest bent, prima, maar misschien niet zo speciaal. Als je het vervolgens aan een voorbijganger op straat zou vragen heb je 95 procent kans dat hij een antwoord zou geven waar je zelf nooit aan gedacht zou hebben!

Op Wikipedia vond ik de volgende zin het geheel mooi samenvat:
“Weak knots provide people with access to information and resources beyond those available in their own social circle; but strong ties have greater motivation to be of assistance and are typically more easily available.”

Geen opmerkingen: