donderdag 11 april 2013

Aura's en Chakra's; deel 2 met Derren BrownVandaag sprak ik mijn kantoorgenoot Ruben Steenman. Hij vertelde me over bovenstaand filmpje. Kijk het even voordat je verder leest, ik ga nu de clou verklappen. Het filmpje zet mij nogal aan het denken over wat dit zegt over mensen inclusief mezelf. De belangrijkste conclusie is wat mij betreft dat mensen zeer bereid zijn om aan te nemen dat ze bijzonderder zijn dan ze in werkelijkheid zijn. Het kost me weinig moeite om voor te stellen dat dat essentieel is om te overleven. De opzet van Derren Brown is op zijn minst ontluisterend voor de deelnemers en doet me denken aan de tijd dat ik vakken sociologie studeerde en leerde over die Entzauberung der Welt van Max Weber. Tegenwoordig zijn we in staat om bijna alles wat we zien te verklaren. En dan toch, blijkbaar, is het ook weer niet zo makkelijk en hebben we allemaal een krachtig mechanisme in onszelf om irrationeel te handelen en dat voor onszelf goed te praten.... Gelukkig maar....

Geen opmerkingen: