woensdag 14 mei 2014

Taken of Mensen, Extravert of Introvert?


In de coachings- en trainingswereld zijn er veel verschillende persoonlijkheidsmodellen. Gebaseerd op het werk van Jung is er bijvoorbeeld de bekende MBTI en LIFO. Andere komen uit meer spirituele hoek (aarde, water, lucht, vuur) en weer anderen, zoals Belbin en enneagrammen zijn gericht op rollen in teams. Dan is er nog een groep die verbonden is aan insights die zich meer baseert op de drijfveren van mensen.
Ik vind dat allemaal erg interessant en verdiep me er graag in. De modellen verschillen dus in de manier waarop ze mensen stereotyperen. Daarbij wordt gelukkig altijd gezegd dat niemand in precies één hoekje past, maar altijd een combinatie is van verschillende stereotypes.
Twee assen die in een aantal modellen terugkomen zijn die van mensgerichtheid vs taakgerichtheid en intravert versus extravert. De combinatie van deze twee assen zegt mij veel. Een taakgericht introverte zal zich bijvoorbeeld makkelijk kunnen specialiseren. Een extraverte mensgerichte werkt makkelijk met groepen mensen. Dit zijn de assen waar onder andere DISK zich op oriënteert. Een verdere specialisatie maakt een verschil tussen jouw “stamgedrag” ofwel je natuurlijke stijl en het gedrag dat van je wordt gevraagd op de werkvloer. Als dat ver van elkaar ligt, kan het raadzaam zijn om je baan te tweaken of iets anders te zoeken….

Geen opmerkingen:

Een reactie posten