woensdag 8 april 2015

Empathie, for realGisteren had ik de eer om te spreken op het Festival dat vooraf gaat aan het Lampen Gala van de ADCN. Het gala waarin bedrijven uit de reclame industrie strijden om prijzen (lampen) voor de creatieve idee├źn die zij hebben ontwikkeld voor hun klanten. Een fenomeen. Op het festival, dat Illuminating Talks heet, heb ik samen met Karim Maarek van THNK, een presentatie gegeven over empathie. Wij stelden dat het vergroten van het empathisch vermogen vraagt om bewust te worden over de oordelen over de ander en jezelf. Oordelen blijken daarbij nog niet zo makkelijk herkenbaar. Hoe ziet een oordeel er uit? Wat is het verschil tussen een aanname, een gedacht over de ander en een oordeel?
Voor mij staat aan de basis dat een oordeel over een ander altijd betrekking heeft over een oordeel over jezelf. En dat het dus pas lukt om echt empathisch te zijn op het moment dat je vrij bent van oordelen over jezelf. Dat je dus niet denkt dat je je best zou moeten doen om mee te tellen, maar dat je erop durft te vertrouwen dat je van waarde bent, ook al heb je niet altijd iets toe te voegen.
Zelf vind ik dat nog steeds niet altijd gemakkelijk, en merk ik telkens dat ik de bevestiging van mensen om mij heen nodig heb. En dat, op zich, is ook weer niet zo gek. Het is Allain de Botton die stelt dat ons zelfvertrouwen lek is als een ballon met een gat die we niet zelf op kunnen blazen.
Komt empathie dus toch in het geding....

Geen opmerkingen: