dinsdag 5 mei 2015

What is your story? En de zelfkonfrontatiemethode.


De afgelopen jaren ben ik gefascineerd geraakt door de manier waarop mensen worden gevormd tot wie ze zijn. In termen van nurture vs nature focus ik dan dus op nurture. Defensiemechanismen staan daarbij centraal voor mij. Een vraag die helpt om die te achterhalen is; wat heb je van jongs af aan geleerd over je eigen gedrag om het in moeilijke situaties te redden. Zo kunnen mensen die erg bescheiden zijn bijvoorbeeld in hun jeugd hebben geleerd dat het beter is om niet te praten, dan de verkeerde dingen te zeggen. Anderen hebben gemerkt dat "van je afbijten" een probaat middel is om je zelfstandigheid te bewaren.
De zelfconfrontatiemethode legt uit dat we gedreven zijn door een drijfveer om of ons aan te passen aan anderen, of onze eigen identiteit te behouden in streven naar zelfbevestiging. Op het moment dat we doorslaan in de ene of de andere zijn we uit balans, en zullen we moeite hebben met het maken van contact met onze omgeving.
Terug naar ons eigen verhaal; verstandhoudingen met de mensen om ons heen in ons verleden nemen we dus vaak onbewust mee naar situaties in het nu. En dat is vaak niet effectief.
Ontdekken hoe we komen tot het gedrag dat we vertonen, vind ik daarmee een prachtige oefening. Het geeft begrip voor onszelf, en van, maar ook zeker voor, de mensen om ons heen. Zo komen we tot wat mildheid of empatie die eigenlijk voor iedereen wel heel lekker is....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten