maandag 21 december 2015

Communiceren onder en boven tafel

Grip krijgen op communiceren in gesprekken en samenwerkingen is een kunst waar ik me dagelijks verder in bekwaam. Een tijdje geleden kon ik daar weer een flinke stap in maken met hulp van bovenstaande modelletje. Het modelletje legt uit dat er 4 niveaus zijn waarin wij als mensen met elkaar communiceren, bewust, maar vooral ook onbewust. Inhoud en procedures zijn voor de meeste van ons bekend terrein. Inhoud is in wezen hetgeen waar we ons allemaal mee bezig houden de hele dag (bv: de inhoud van deze blog). Procedures zijn de manier, volgorde, of raamwerk waarin we ons bezig houden met de inhoud (bv: ik probeer ongeveer eens per maand te bloggen). Het niveau van interactie is veel onbewuster, zie de blog over systemisch denken en werken hieronder. Interactie gaat over wat er tussen mensen gebeurt.  Een voorbeeld is dat ik met mijn blog graag wil delen met mijn lezers. Als laatste en moeilijkst te grijpen is er het niveau van de emoties, dat gaat over wat er binnenin iemand gebeurt. Gevoelens en energieniveau zijn hiervan mooie voorbeelden. Voorbeeld; vandaag is de eerste dag van mijn kerstvakantie, ik voel me moe, maar heb wel zin om weer eens te bloggen.

Om de samenwerking in groepen te verbeteren is het van groot belang dat alle niveaus op de goede manier en in proportie zijn vertegenwoordigd. Sleutel tot succes is de mate waarin deelnemers van de groep bewust zijn wat er in henzelf om gaat en de vrijheid die zij ervaren om naar dit bewustzijn te handelen.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten