dinsdag 30 augustus 2016

You might have a watch, but we have got the time

Afbeeldingsresultaat voor rolex bizar

Laatst hoorde ik van een collega dat de Grieken twee soorten tijd kennen, Kairos en Chronos. "Chronos", zo vertelde zij, "is de tijd op onze klok, aan de hand waarvan we onze westerse levens aardig vol neigen te plannen. Kairos is de tijd wanneer we hem vergeten. Dat we er in op gaan en niet nadenken over wat er hierna komt. Eerst het een, dan het ander. Niet halverwege stoppen, maar afmaken, dan pas door."
Voor mij een enorm geruststellend idee, en de reden dat ik in het weekend probeer om zonder kloktijd te leven. En dat vind ik niet mee vallen, ik hoor mezelf terugtellen hoe lang ik voor dit of voor dat heb, voordat we dit gaan doen of er dat moet gebeuren. Zo sta ik ineens vroeg op omdat ik midden op de dag een afspraak heb. Vakantie leent zich er aardig voor, de tijd vergeten, eten wanneer we trek hebben, zo lang wandelen, fietsen, luieren of spelen als we willen, even geen klok.
Mijn vader vertelde vroeger over de westerse man die een arabier tegenkwam. En hem trots zijn dure horloge liet zijn. De arabier antwoordde dat hij weliswaar geen horloge had, maar wel de tijd.
Een goede vriend van mij vertelde me ooit dat hij al achter de douane op schiphol eens met zijn moeder zo genoot van een kop koffie dat zij bijna hun vlucht misten. Dat maakte mij jaloers, van reizen word ik altijd erg zenuwachtig, ik verlies de tijd geen moment uit het oog.
Ik hoop dat het me ooit gegeven is om bijna continu zonder horloge te leven, en ik weet dat ik daarvoor nog flink wat stappen te maken heb.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten