maandag 3 oktober 2016

Life is not a journey.....huh?


Waar ik al jarenlang probeer om geen doel aan mijn leven te geven, anders dan ervan te genieten en "te leven in het hier en nu", "niet te leven om te werken, maar te werken om te leven", en niet mee te gaan in de "maatschappelijke rat-race", gaf Allan Watts me nog even een extra perspectief in zaken....
Hij vertelt dat alle leven geen doel heeft. Dat wat we de evolutie noemen, is nooit als zodanig begonnen of opgezet. De drang om te leven, is het enige doel van het leven zelf. Zijn briljante idee is het, om het leven te zien als een "dans" of een muziekspel, dat geen enkel ander doel dient dan het stuk zelf. Alain de Bottons versie is "to live like an artist". Een artiest zal niets laten om precies datgeen te maken of te doen, zoals hij zelf denkt dat het precies goed is. Geen concessies. Voor mij een schitterend streven, om te leven zoals ik het precies zelf wil. En dat voelt best wel eng, omdat de verantwoordelijkheid daarbij dus ook helemaal bij mezelf terecht komt. Gerust stellend aan de andere kant, dat de verantwoordelijkheid niet hetzelfde is als de uitvoering. Want daar gebruik ik rustig alle hulp voor die ik kan vinden....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten